Oprogramowanie dla gastronomii
W restauracyjnym ogródku
Od połowy maja polska gastronomia nabrała rumieńców. Kelnerzy krzątają się między stolikami na tarasie. Powrócił kuchenny gwar, który powstaje na dźwięk zamówienia drukowanego z bonownika. Goście napiją się kawy „po staremu”, bez konieczności brania jej na wynos. Obsługa na świeżym powietrzu różni się od podejmowania gości wewnątrz lokalu. Jednak mało kto zwraca na to uwagę. Po półrocznej przerwie nawet tak mała rzecz cieszy. Tak jest teraz. Ludzie zwyczajnie doceniają to, co zostało im odebrane na kilka miesięcy. Jednak, gdy emocje opadną, powróci dotychczasowy ład sprzed pandemii. Warto pamiętać, że funkcjonowanie restauracji w ogródku jest uzależnione od kilku czynników. Jednym z najważniejszych jest pogoda. Na ten element nie mamy wpływu. Kolejnym jest sprawna obsługa, na której skupimy się w tym artykule.
Obsługa na wysokim poziomie
Ilość miejsc na tarasie zazwyczaj jest ograniczona. W dodatku restauratorzy powinni stosować się do reżimu sanitarnego. Dlatego w większości ogródków restauracyjnych panuje kameralna atmosfera. Z perspektywy restauratora wygląda to nieco inaczej. Puste miejsca nie generują zysków. Jak zadbać o pełne obłożenie stolików? Poza znakomitym jedzeniem i dobrą atmosferą, liczy się jakość obsługi. O ten element warto zadbać nie tylko na poziomie personalnym, ale również technicznym. Nie jest tajemnicą, że klient obsłużony sprawnie i z uśmiechem, wróci do tego miejsca lub podzieli się swoimi wrażeniami dalej. A to najlepszy marketing dla lokalu. Jak o to zadbać?
Ułatwienie w pracy
Daj personelowi narzędzia, które ułatwią codzienną pracę. Jednym z nich jest dobrze dopasowane oprogramowanie dla gastronomii. Wydawałoby się, że to dodatek w restauracji. Wprowadź go do swojego biznesu gastronomicznego, a przekonasz się, jak bardzo się myliłeś. Dobre oprogramowanie w każdym punkcie gastronomicznym działa jak dodatkowy pracownik o wielu funkcjach. To element, który ułatwia komunikację pomiędzy różnymi osobami z personelu. W chwili, gdy kelner wprowadzi zamówienie do komputera, oprogramowanie natyhmiast dostarczy je do kucharzy. W dodatku może się to odbywać bezpośrednio przy stoliku gościa. Wystarczy wgrać oprogramowanie do urządzeń przenośnych. Serwer rozdzieli zamówienie kelnera na dwie jednostki: bar i kuchnia, co przyspieszy przygotowanie. Oprogramowanie działa w dwie strony. Gdy danie będzie gotowe, kelner zostanie o tym poinformowany. Sprawny przepływ informacji pomiędzy obsługą, a kuchnią to podstawa w dobrym funkcjonowaniu każdej restauracji. Dzięki temu skraca się czas oczekiwania na zamówione dania. Ma to wpływ na zadowolenie gościa i generuje zyski.
Zarządzanie restauracją
Oprogramowanie dla gastronomii to nie tylko narzędzie ułatwiające pracę personelu. Docenisz jego możliwości jako szef. Kilka kliknięć wystarczy, by w czasie rzeczywistym sprawdzić obroty, obłożenie restauracji i transakcje poszczególnych kelnerów. Jest to narzędzie ułatwiające sporządzanie raportów i zestawień. Tym samym sprawnie połączy obsługę gościa, z kontrolą stanów magazynowych i rozliczenia.
Elementem docenianym przez przedsiębiorców jest wygoda. Oprogramowanie ułatwia kontrolowanie biznesu na odległość. W dowolnej chwili sprawdzisz obroty, raporty lub stany magazynowe. Dzięki temu sprawnie zarządzisz nie tylko swoim biznesem, ale także czasem. W dodatku robisz to na odległość, z dowolnego miejsca, w którym akurat się znajdujesz.
Jedno narzędzie do kilku punktów gastronomicznych
Oprogramowanie dla gastronomii to program dobierany indywidualnie do potrzeb klienta. Dzięki temu ułatwia zarządzanie zarówno mniejszymi biznesami, jak i firmą wielooddziałową. Stąd jego rosnąca popularność. To produkt trafiony dla posiadacza biznesu sezonowego, ale również właściciela kilku punktów gastronomicznych. Dzięki temu inwestujesz w program raz, a zyskujesz narzędzie do obsługi całego restauracyjnego biznesu.